Islandshästens historia

Islandshästen är en mytomspunnen hästras. Redan under 800-talet efter Kristus började ön som idag kallas för Island att koloniseras av människor från olika länder i norra Europa. De flesta kom från Norge men också en hel del andra skandinaver och engelsmän hittade hit och med de nyinflyttade följde bland annat hästar med.

De olika hästar som kom till ön släpptes lösa tillsammans, oavsett ras, varpå dessa blandades på ett naturligt sätt. Detta skapade islandshästen. Att leva på denna ö med hårt klimat och karg natur ledde till en hästart som är stark, tålig och smidig – och med en låg mankhöjd.

Resultatet av de olika hästrasernas avkommor fann människorna givande varför man fortsatte att avla på rasen. För att undvika att ytterligare nya hästar och hästraser skulle blanda sig i ekvationen fick en häst som lämnade ön aldrig återvända och så är det än idag. Hästar födda i andra länder får inte heller importeras till ön.

Islandshästen kom att bli ett utmärkt transportmedel men den blev inte bara en vän i arbetslivet utan kom också att ses som en symbol för fruktsamhet och man sätter än idag mycket stort värde på rasen. I de isländska sagorna spelar islandshästen en viktig roll i vikingarnas stridståg; en bra häst hade högt värde och en ryttare kunde begravas i en hjältegrav invid sin häst